Joel Kontiaisen mielipide Pohjois-Pirkanmaan terveydenhuollon tulevaisuudesta
Yleisöltä
Pirkanmaan hyvinvointialue päätti joulukuussa, että Pohjois-Pirkanmaan perusterveydenhuolto tuotetaan jatkossa osittain ulkoistettuna. Nykyiset pienemmät palveluntuottajat aiotaan korvata yhdellä tuottajalla, joka vastaa kaikkien alueen kuntien terveydenhuollosta.
Päätös palveluiden tuottamistavasta on alueen asukkaiden näkökulmasta iso, sillä ulkoistuksen myötä määritellään käytännössä alueen terveysasemien palvelutaso. Siksi ihmetyttääkin, että julkista keskustelua Pohjois-Pirkanmaan alueen perusterveydenhuollon tulevaisuudesta on käyty hyvin vähän.
Parkanon terveyskeskuksen entisenä lääkärinä näen, että uudessa ulkoistuksessa kunnianhimon taso tulisi asettaa riittävän korkealle. Aikaisemmat terveysasemaulkoistukset ovat alueella toimineet hyvin, mutta huomiota on kiinnitetty liian vähän siihen, miten hyvin hoidon jatkuvuus toteutuu terveysasemilla.
Esimerkiksi Parkanossa hoidon jatkuvuutta mittaava Continuity of Care -indeksi on lääkärikäyntien osalta laskenut vuoden 2019 luvusta 0,34 vuoden 2023 lukuun 0,20. Ruovedellä vuoden 2023 luku on 0,3. Potilas tapaa siis harvoin saman lääkärin kuin aikaisemmilla käyntikerroilla. Indeksin arvo 1 tarkoittaisi, että potilas tapaa joka käynnillä saman lääkärin.
Potilas tapaa siis harvoin saman lääkärin kuin aikaisemmilla käyntikerroilla.
Perusterveydenhuollossa asioidessa potilaan pitäisi päästä useimmiten saman lääkärin vastaanotolle, sillä hyvän hoidon jatkuvuuden on tieteellisesti osoitettu vähentävän kuolleisuutta ja päivystyskäyntejä.
Lääkärinä tiedän meidän pystyvän parempaan hoidon jatkuvuuteen, kunhan se on selkeästi asetettu palveluntuottajan yhdeksi tavoitteeksi. Uusi ulkoistus olisi tähän erinomainen tilaisuus. Yksinkertaisimmillaan parannuksen voi tehdä määrittelemällä hoidon jatkuvuuden yhdeksi keskeiseksi uuden palveluntuottajan tulosmittariksi.
Käytännön keino paremman hoidon jatkuvuuden toteuttamiselle on omalääkärijärjestelmä, jossa kullekin lääkäri-hoitaja työparille määritetään oma vastuuväestö. Järjestelmässä potilas tietää, kuka lääkäri ja hoitaja hänen hoidostaan vastaa. Tavoite on, että tutun lääkärin vastaanotolle pääsisi tarpeen vaatiessa tarvittaessa nopeastikin, jolloin esimerkiksi kiirevastaanoton tarve vähenee.
Omalääkärijärjestelmä olisi myös keino sitouttaa terveydenhuoltohenkilökuntaa alueelle pitkäaikaisesti, sillä moni lääkäri ja hoitaja arvostaa sitä, että oma työ on hallittavissa. Oma väestö ja vapaus hoitaa tuttuja potilaita itselle sopivalla tavalla houkuttelevat varmasti. Myös potilaiden tyytyväisyys hoitoon on yleensä korkeampi, kun he tuntevat lääkärinsä.
Joel Kontiainen
Parkanon terveyskeskuksen lääkäri 2020–2022
erikoistuva lääkäri, syöpätaudit
Kokoomuksen aluevaaliehdokas Pirkanmaalla