Viikon Vinha -juttusarjassa puhutetaan Vinhan taiteilijaresidenssin asukkaita. ensimmäisenä vuorossa Riikka Szalai.
Sirkku Somero
Viikon Vinha
Kesätyössä Hietaniemen hautausmaalla kirjailijan kumppanina on kanahaukka
Kirjailija Riikka Szalai on löytänyt vastapainon kirjoittamistyölle fyysisestä puutahatyöstä. Kesäisin hän työskentelee Hietaniemen hautausmaalla.
– Siellä meillä on työssä taiteilijayhteisö, olemme pitäneet yhteisnäyttelyitä ja tänä talvena olemme myös laulaneet viiden naisen porukalla. Hautausmaalla jokaiselle on oma kortteli, jossa on oma vapaus päättää kukista ja kukkien väristä. Siellä on kauniita, vanhoja hautakiviä, maaston korkeuserojen takia hienoja maisemia, vanhaa puustoa. Useampana vuonna hautausmaalla on pesinyt kanahaukka.
Szalain äidinpuoleinen suku on kotoisin Ruovedeltä, joten yhteyden tunne paikkakuntaan on vahva.
– Mummula oli Väärinmajassa ja täällä asuu sukulaisia, veli ja vanhemmat. Olen syntynyt Kuhmossa ja asunut lapsuudessa Jyväskylässä, mutta Väärinmajassa olemme viettäneet aina paljon aikaa kesäisin ja talvellakin.
– Tämä Ruovedellä huoneeni ikkunasta avautuva maisema on uskomaton, todellista rauhaa. Maisemassa näkyvät historian eri kerrokset.
Juuri nyt työn alla Vinhan taiteilijaresidensissä on runokokoelma.
– Voisi sanoa, että ilmaisumuoto valitsi minut.
Viime syksynä Szalain oli nimittäin tarkoitus työstää keskeneräistä romaanikäsikirjoitusta, mutta sen sijaan alkoikin syntyä runoja. Vanhoja päiväkirjoja selatessaan hän huomasi, että oikeastaan on aina kirjoittanut myös lyriikkaa.
Runojen kirjoittamisen hän kokee vapauttavana ja se sopii myös aihepiiriin.
– Kirjoitan menetyksestä ja tulen käsitelleeksi myös onnea ja rakkautta. Eihän kuolemaa ja menetystä voi oikeastaan käsitellä ilman sen vastinparia, rakkautta. Ei tunne menetystä, jos ei ole rakkautta.
Inspiraationsa lähteeksi Szalai nimeää luonnon – ja kävelemisen.
– Rytmi vapauttaa, kävellessä päästä putkahtelee lauseita.
Viime vuosina hän on innostunut myös sienestämään ja marjastamaan. Tietämys karttuu. Kun tietää enemmän, myös näkee enemmän.
– Joskus ihan konkreettisesti tuntuu, että sienestäessä on silmät, jotka näkevät suppilovahverot – joskus toiste tuntuu, että silmät ovat unohtuneet kotiin. Jos käsittelee tiettyä aihetta, tuntuu, että maailma alkaa vastaamaan ja tuomaan sanoja, luulen että siinä on samasta asiasta kyse.
Riikka Szalai kertoo, että aikaisemmin osti paljon kirjoja ja edelleenkin tuntuu kivalta että tärkeät kirjat ovat kirjahyllyssä vaikka käyttääkin kirjastoa yhä enemmän.
– Viimeisten vuosien aikana olen yhä enemmän käyttänyt kirjastoa. On hienoa, että meillä on sekä kirjastot että kirjakaupat, ne aukaisevat meille maailmoja.
Työn vastapainona on myös musiikki, rakkaita ovat tyttären viulukonsertit.
– Musiikki avaa tunteita, joita ei aina tiedä olevan olemassakaan, ne avautuvat musiikin myötä yllättäen mielen sopukoista.
Kuka
Riikka Szalai
Kirjoittanut kaksi omaa teosta, joista romaani "Paratiisi on täällä ettekö te näe" ilmestyi viime vuonna. Hän on kirjoittanut paljon myös lehtiin. Kymmenen vuoden ajan 1990-luvulla hän piti majataloa Unkarissa. Suomeen hän palasi 2003, ja asuu nykyisin Helsingissä.
Mitä olet lukenut viimeksi?
– Kristiina Wallinin runoja.
Mitä harva ihminen tietää sinusta?
– Olen nuorena suunnistanut ja urheillut muutenkin paljon. Lopetin suunnistuksen kokonaan parikymppisenä, mutta edelleenkin näen unia, joissa mietin maastossa parasta reittiä.