Milloin biokaasuasema Ruovedelle?
Kolumni
Kehitys kehittyy. Monet ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu Tanskan salmissa jos tiukalle menee. Niinpä kuulimme juuri hiljan, että otetaan käyttöön Narvikin satama Pohjois-Norjasta. Sieltä sitten tavara raiteille ja Suomeen. Huoltovarmuus on tänä sekavana aikana kova sana.
Huoltovarmuutta edistävät myös yhä useammat biokaasulaitokset, jotka tuottavat taatusti ja takuuvarmasti kotimaista polttoainetta kaikesta eloperäisestä materiaalista; biojätteestä, jätevesilietteestä, jätevedestä, lannasta…halpaa raaka-ainetta siis. Juuri nyt, kun lannoitteiden hintaa on tuskiteltu ympäri Eurooppaa, on hyvä tietää, että biokaasun valmistuksessa saadaan sivutuotteena erinomaista kierrätyslannoitetta.
Mihin tätä ihmekaasua sitten käytetään? Lämmön ja sähköntuotantoon ja liikenteen polttoaineeksi. Verraton juttu on, että tuote on täysin kotimainen, raaka-aine on hyljeksittyä jätettä ja se voidaan jalostaa polttoaineeksi, joka tällä hetkellä antaa voimaa mm. Pirkanmaan Jätehuollon lähes parissakymmenessä kunnassa kiertäville suurille jätekuormureille.
Se on käytännössä täysin päästötön, kotimainen, edullinen ja huoltovarmuuden kannalta lyömätön.
Biokaasu on käyttökelpoista myös teollisuudessa ja vaikkapa kotien kaasulisien puhdinantajana. Saksa, joka ajoi alas ydinvoimansa, on oivaltanut biokaasun merkityksen. Germaaneilla on kymmenkuntatuhatta biokaasulaitosta. Niiden tuotanto vastaa tuplasti Suomen ydinvoimaloiden sähköntuotantoa. Myös italialaiset ovat ymmärtäneet biokaasun hyödyt: liikenteessä on noin miljoona päästöttömällä biokaasulla kulkevaa autoa.
Biokaasu on vallan mainio energianlähde. Se on käytännössä täysin päästötön, kotimainen, edullinen ja huoltovarmuuden kannalta lyömätön.
Tampereen naapurissa, Nokialla avattiin viime vuonna biokaasulaitos, joka tuottaa päästötöntä kaasua 17 kunnan biojätteestä. Jos tankataan autoon nokialaista biokaasua, sitä riittää ajamiseen tuhat kertaa maapallon ympäri. Posotellaan siis 40 000 000 kilometriä.
Biokaasun valmistuksessa saadaan sivutuotteena erinomaista kierrätyslannoitetta.
Ruovesi vielä odottaa omaa biokaasun tankkauspaikkaansa. Se varmasti ilmestyy kylän raitille jonakin päivänä. Ehkä sitä ennen joku rakentaa maatilalleen oman biokaasulaitoksen. Sen ei tarvitse olla kovinkaan suurellinen, kun tuotanto riittää energiantarpeeseen ympäri vuoden, ja energiaa voi riittää jopa myytäväksi asti.
Valtio tukee maatilojen biokaasutuotantoa, siitä on annettu asetus huhtikuussa 2021. Olisiko tässä ratkaisu niihin aamuihin kun sähkö on poikki pari tuntia, puut lopussa ja aggregaatista loppunut polttoaine?