Sirkku Somero
Kolumni
Mahdoton onnistuu nopeastikin – koronakevät antaa toivoa
Omaan koronakevääseeni on tuonut yllättävää iloa se, että pääsin mukaan tekemään kirjaa, joka ylistää luonnon kauneutta ja Näsijärveä. Jukka Raution valokuvissa järviluonnon elämää tarkkaillaan vuodenaikojen näkökulmista. Miten kaunis se onkaan, kun kesäilta tyyntyy peiliksi! Miten kaunis se onkaan talvisen superkuun valaisemassa pakkashämärässä! Miten uskomaton on muuttolinnun paluu tuhansien kilometrien päästä juuri siihen samalle neliömetrille, josta se edellisenä kesänä lähti!
Minulle järvi on ollut läsnä aina, arkisen kauniina, mutta enemmän maakravun näkökulmasta. Lapsuudessa pesin ädin kanssa mattoja kelluvalla laiturilla, jossa seistään upotetussa tynnyrissä. Kun tultiin peltotöistä, pysähdyttiin uimaan Mutalanlahden pienelle uimarannalle. Verkkojen lasku isän kanssa, kun vihdoin opin sopivasti soutamaan ja huopaamaan. Se, kun isä aurasi pienen luistinkentän mökkirantaan, pilkkiretket, talvinen kävely omien lasten kanssa Siilinkarille tai veneretki Purtusta Reppukarin telttasaunaan.
Luonnon kunnioituksen opin myös metsästäjän tyttären näkökulmasta. Isä tunsi metsänsä ja järvensä, eläinten reitit ja käyttäytymisen. Viimeisinä metsästysvuosina isä tuli reissuiltaan yhä useammin tyhjin käsin. Tähtäimessä oli ollut kettu, jänis tai teeri, mutta hän nosti sormensa liipasimelta viime hetkellä, koska ”en raaskinnut sitä ampua”.
Epidemian takia olen elänyt kevään eristäytyneenä kotiympyröihin. Metsä on tullut yhä tärkeämmäksi. Kun seinät alkavat ahdistaa, metsä on aina valmiina lohduttamaan: ikikuusten naavaiset oksat, harjuun raadellun sorakuopan tarjoama täysikuun tarkkailupaikka, hämärät, syvät suppakuopat, joissa kävelee lähellä dinosaurusten aikaa.
Jatkuvaan kasvuun pyrkivä elämäntapamme tuhoaa ympäristöä kiihtyvällä tahdilla. Luen uutisia siitä, että pölyttäjähyönteisten määrä on vähentynyt, ja se on pienentänyt satoja Suomessakin. Selkärankaisten eläinten määrä on maailmassa romahtanut. ”Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnonvaraisista nisäkkäitä ja puolet kaikista kasveista”, sanoo Hesarin uutinen muutaman vuoden takaa.
Eihän se ole suomalaisten syytä. Emme voi korjata kaikkia maailman virheitä.
Olemme kuitenkin maailman parhaiten koulutettu kansa, historiansa rikkaimmassa vaiheessa. Niin se on, vaikka koronavirusepidemia juuri nyt on rakenteita ja unelmia rikkonut. Ajattele isovanhempiasi, millä kulutuksella heidän elämänsä kului. Mitä olet kuluttanut itse elämäsi aikana?
Yllättäen koronakevät antaa toivoa siitä, että tuhon suunta olisi vielä mahdollista kääntää. Tammikuussa harva olisi uskonut, että tapa, jolla elimme huhtikuun, olisi mahdollinen. Rajat ja koulut kiinni, osa Suomesta eristetty. Pienen hetken politiikassakin haluttiin todella sitoutua yhteiseen päämäärään.
Se antoi toivoa siitä, että vielä suuremmissa asioissa toimiminen on mahdollista, ennen kuin on liian myöhäistä. Ristiriitoja on, mutta päämäärän pitää olla tarpeeksi suuri ja selkeä. Riittäisikö elinkelpoisen luonnon säilyttäminen lapsillemme ja tuleville sukupolville?
Kuilun reunalla kiikutaan elämäntapamme takia. Pitääkö siis koronakriisistä herätessämme tavoitteena olla paluu entiseen, vai pitäisikö tavoitteita muuttaa?