Keiturin Sotessa satsataan koulutukseen
Sote-ala on jatkuvaa kehittämistä ja muutosta. Esimerkiksi uudet hoitolinjaukset ja teknologia tuovat jatkuvan oppimisen tarpeen. Koulutuksesta keskustellaan paljon Keiturin Sotessa. Henkilöstölle tarjotaan koulutusmahdollisuuksia sekä urakiertoa. Tervetulleita ovat myös oppisopimusopiskelijat sekä harjoittelijat eri oppilaitoksista.
– Hoiva-alalla on työvoimapula ja meillä on lähivuosina tulossa eläköitymisiä. Olemme kiinnostuneita tiiviistä yhteistyöstä oppilaitoksien ja alan opiskelijoiden kanssa, kuvailee toimitusjohtaja Kari Nuuttila.
Yksi näkyvimmistä opiskelijaryhmistä on kahdenkymmenen vietnamilaisopiskelijan oppisopimusryhmä, jonka rekrytointi toteutettiin joulukuussa 2022. Hoitajat opiskelivat ensin Vietnamissa suomen kieltä puolen vuoden ajan. Heistä yhdeksän sijoittui vuosi sitten Ruovedelle ja 11 Virroille.
Lähihoitajan opintoihin kuuluvat hoiva-avustajan opinnot on jo suoritettu ja tänä syksynä on jatkettu lähihoitajaopintoja Sedussa. Koulutusta järjestetään kahdesti viikossa pääosin Virroilla ja käytännön harjoittelua oman työpisteen lisäksi myös Ähtärissä. Kielitaito on parantunut ja tämän kesän aikana he pääsivät jo mukaan henkilöstömitoitukseen. Lähihoitajaksi jokainen valmistuu oman aikataulunsa mukaan, valtaosan arvellaan valmistuvan keväällä 2025.
– Eri yksiköihin tuli 1–3 vietnamilaista hoitajaa, jotta heille pystyttiin järjestämään omat ohjaajat tukemaan heitä mahdollisimman hyvin. On ollut hienoa huomata, miten he ovat integroituneet osaksi työyhteisöään. Toivomme mahdollisimman monen jatkavan samassa työyhteisössä valmistuttuaankin, Nuuttila miettii.
Hoiva-ala kärsii pienillä eläköityvillä paikkakunnilla työvoimapulasta. Kari Nuuttila on huomannut, että pelkällä kotimaisella rekrytoinnilla ei saada riittävästi työntekijöitä, joten jatkossakin kannattaa miettiä kansainvälistä rekrytointia. Hyvät kokemukset ovat kiirineet Vietnamiin, jossa joukko hoitajia toivoo pääsyä töihin Suomeen.
Vaikka työvoimaa ei ole helppo löytää, huomaa Nuuttila tilanteen parantuneen. Puskaradio toimii opiskelijoiden keskuudessa, esimerkiksi lääkäriopiskelijoiden yhteydenottoja tulee nyt hyvin. Myös suun terveydenhuollossa rekrytointitilanne on nyt hyvä ja palvelut toimivat koko Keiturin Soten alueella. Uusia hammashoitajia on koulutettu muun muassa oppisopimuksella.
Koulutustuokioita viikoittain
Henkilöstön aloitteesta Keiturin Sotessa on reilun vuoden ajan järjestetty viikoittaisia tiiviitä ja lyhyitä koulutustuokioita, joita pidetään henkilöstön toivomista aiheista. Luennoitsijoina toimivat niin omat kuin ulkopuolisetkin asiantuntijat. Koulutustuokioista vastaavat kehittäjäterveydenhoitaja Anu Saunamäki ja koordinaattori Linda-Maria Rask.
– Yksi verkkotuokio kestää noin 30 minuuttia ja sama tietoisku toistetaan aina kahdesti. Tietoiskut tallennetaan, jotta ne voi katsoa tarvittaessa myöhemmin ja kaikki pääsisivät niiden äärelle, kertoo Linda-Maria Rask.
Koulutuksissa on esitelty muun muassa ajankohtaisia käypä hoito -suosituksia, haavahoitoa, digipalveluita, mielenterveyteen liittyviä asioita sekä suun- ja hammasterveyden puheeksi ottoa.
Työyksikössä on usein kokoonnuttu yhdessä koneen äärelle, jolloin koulutusaiheesta on päästy myös keskustelemaan. Henkilöstön on haasteellista irrottautua työstään pitkäksi aikaa, joten lyhyet koulutustuokiot iltapäivisin ovat tärkeitä. Ne tarjoavat mahdollisuuden kehittyä omassa työssään ja päivittää viimeisimpiin tutkimuksiin perustuvia asioita. Palaute on ollut positiivista.
Keiturin Sotessa järjestetään myös eri oppilaitosten kanssa henkilöstölle räätälöityjä koulutuksia. Koulutuspainopisteet on strategisesti suunniteltu, esimerkiksi saattohoitokoulutus, muistisairaan kohtaaminen ja hyvinvoiva työntekijä. Näiden lisäksi järjestetään koko henkilöstölle turvallisuuskoulutusta ja ensiapukoulutusta.
Urakiertoa ja opiskelijayhteistyötä
Keiturin Sotesta löytyy harjoittelupaikkoja usealle eri alalle.
– Yhteistyötä oppilaitosten kanssa on lisätty. Suunnitelmissa on esimerkiksi TET-harjoittelijoiden tutustumispäivät. Nuorten kesätyöpaikkojen haku oli aktiivista, kokemukset olivat erittäin hyviä, kertoo viestintäkoordinaattori Aino Leppämäki.
Uuden oppimisen lisäksi myös urakierto on mahdollista Keiturin Sotessa. Henkilöstö voi lisäkoulutuksella hakeutua eri tehtäviin tai vaihtaa työyksikköä. Uutena työyksikkönä Keiturin Sotessa on aloittanut kotisairaala, jonne saatiin myös urakierron kautta henkilöstöä.
Tule mukaan kehitysmyönteiseen joukkoomme. Tutustu avoimiin työpaikkoihimme Kuntarekryssä.
Keiturin Sote Oy
Katso avoimet työpaikkamme ja lähetä hakemus!
www.keiturinsote.fi/
meille-toihin
Seuraa meitä somessa!
Facebook: Keiturin Sote Oy
Instagram: @keiturin_Sote