Kuka on suurin?
Kirkonkellot
Kirkkovuoden kulussa toistuvat samat kysymykset. Mikkelinpäivän kohdalla se kuuluu: ”Kuka on suurin?”
Ensimmäiseksi etsimme vastausta suunnasta, missä on valtaa, viisautta ja voimaa. Jeesus vastaa toisin. Hän asettaa kristityn esikuvaksi lapsen.
Sen jälkeen yhäti ajattelemme tietävämme, miksi Jeesus niin tekee. Olemme kuulleet tähän monia erilaisia selityksiä.
Kuitenkin ne rajaavat todellisuutta, joka on tehty elettäväksi ja koettavaksi kaikilla aisteilla.
Jeesus kehottaa meitä tulemaan lasten kaltaisiksi. Siksi meidän aikuisten olisi hyvä tehdä matka sisäiseen lapseemme, joka meiltä on usein päässyt unohtumaan vuosikymmenten varrella.
Välähdyksen sisäisestä lapsesta koin viime viikolla Kangasalan rovastikunnan pappeinkokouksessa. Tapasin siellä lyhyesti namibialaisen papin, joka kertoi meille englanniksi, että hänen äidinkielensä on yksi maan lukuisista heimokielistä, kuangali. En ollut pitkiin aikoihin tavannut ihmistä, joka olisi näin sanonut. Kyseessä on varhaislapsuuteni kieli, jonka olen tyystin unohtanut.
Tapailin afrikkalaiselle kollegalle ”Karunga hore”-laulua, joka on ainoa muistoni kuangalin kielestä, jolla olen ilmaissut tunteitani ja ajatuksiani pikku poikana. Kun pappi tunnisti hymyillen tutun laulun, melkein itkin.
Näin löysin sydämessäni sisäisen lapseni, joka on kaukana, tuhansien kilometrien päässä, Okavango-joen varrella Namibiassa.
Siellä, seurakunnan keskellä, lauletaan, kuinka Jumala rakastaa jokaista lastaan. Sinua ja minuakin.
Jukka Taskinen
vs. kirkkoherra